Tuesday 14 October 2014

Realisti contra umanisti

Sincer dragilor! Uitati ca ar putea fi comparate vreodata. Este un alt razboi foarte discutat la care de multe ori se aseaza o raceala stranie si destrama multe prietenii. Umanistii au multe lucruri de care trebuie sa tina cont plus creatia care sa fie pe placul tuturor. Mate-fizicienii au stiintele lor cu care jongleaza cu atata usurinta si mereu e loc de alte si alte momente pline de evolutie. Evolutiv este si scrisul si mai ales ce iese din mintea omului dedicat sau nu studiului de orice fel.

Cine pretinde ca umanistii ar fi superiori realistilor sau invers consider ca e departe tare de amandoua prin simplul fapt ca nu poate fi nici macar subiectiv privind una din cele doua traiectorii. Atat valoarea scriitorilor cat si toate descoperirile realistilor zic eu ca se unesc cumva in filosofia existentei si mai ales in tezaurul societatii de ieri, de azi sau de maine. Ador latura umana, umanista, scrierile, creatiile, necuvintele, metaforele, epitetele si intelesul de dincolo de cuvinte insa am o imensa admiratie celor dedicati realului (sau ce inteleg ei prin acest termen), stiintelor exacte sau intelesului calculat. Boemul, poemul sau romanul, psihologia ascunsa ce iese la iveala cu sau fara prestabilire, indarjirea sau explozia de cuvinte ce face sa aduca la lumina capodopere si imense insemnate intelesuri sunt egale in intelesul meu cu descoperitorii unor noi "functii", ecuatii, rezultate ce ajuta intreaga omenire. Ele se despart si se intalnesc, coexista si mereu vor avea o valoare neinteleasa de noi cei din "tabere" diferite.

Valoarea se masoara prin cu totul altceva decat o simpla nuanta...Realitatea o avem oricum fiecare si ideile le varsam in "societate" si unele idei sunt "spalate" ne fiind gamdite daca sunt bune sau rele (orice ar putea sa insemne aceste cuvinte) iar altele iau amploare si sunt ajutate, sustinute si apoi indoite, interpretate si refacute. Un ceva foarte fain face ca bunul sa fie bun, valoarea sa fie data de o varsta (un deceniu, un secol sau un gand) iar o descoperire fie ea scriere sau ecuatie se face cunoscuta si traieste cat o stea.

No comments:

Post a Comment