Monday, 2 April 2012

English in Business (engleza in afaceri)

For no reason what so ever, atunci cand vrem sa ne dezvoltam vocabularul si in sfera afacerilor, consideram ca daca avem habar de engleza, cu siguranta vom acapara ASAP (as soon as possible) toate domeniile si toate formele de exprimare. Expresiile, jargonul si mediul profesional este insa un neant de posibilitati si maxima putere de creatie. Spun asta pentru ca exact cum se intampla in common language asa se intampla si in mediul business, profesional.
No matter the field, no matter the ground rules, there's always something new to learn. Opinia mea bine stiuta este ca totul se invata in timp iar cei ce vor totul NOW! o sa isi redefineasca sigur acest imperativ. Carti bune pe aceasta tema? Oxford si Cambridge (try English to English) it's a must! Recunosc, sunt preferatii mei si probabil de aceea insist atat pe Oxford si Cambridge. 

Why English to English? Ce metoda mai buna de a invata engleza, de orice tip ar fi ea, decat daca citim in engleza, descoperim sensul in engleza si intelegem toate cele 10 sensuri si feluri de a folosi cuvantul cautat tot in engleza. Este deprindere rapida, ajuta la "fenomenul" de a gandi in engleza si te tine connected all the time. Propun sa nu fiti zgarciti de aceasta data si sa dati un ban pe dictionar (on line sau paper) sau pe programul respectiv care va va ajuta cu siguranta mai mult decat veti realiza vreodata.

Cartile cu termeni in engleza si explicatii fugitive, rapide si codate le recomand doar dupa ce stapaniti perfect atat jobul cat si dictionarele, programele sus mentionate si jonglati cu jargonul respectivei companii (da, al companiei la care lucrati! daca veti pleca pentru o singura saptamana intr-o alta companie de acelasi fel, uite, sa spunem, concurenta, veti vedea destule diferente...)

De aceasta data o sa evit sa lipesc ceva linkuri la articol pentru ca libertatea de expresie, diferentele dintre noi si mai ales modul, abordarea de lucru sunt atat de diferite si atat de larg este conceptul incat toate cartile sunt bune, toate scrierile ajuta (este total eronat sa credeti ca o carte sau un autor nu e bun de nimic, trebuie doar sa intelegeti ca nu este pe stilul dvs, nu se refera la voi, fix, atat). Oricum, de la noi British Council si Teora rules!